Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η Ντανιέλα λέει ΟΧΙ!

Ίσως με πείτε υπερβολική ίσως και όχι, άλλα απο τη στιγμή που ο κύκλος των ανθρώπων που περιβάλλουν το παιδι ανοίγει και παύει να είναι υπο τις οικογενειακές προστατευτικές φτερούγες (λόγω παιδικού σταθμου, ρυθμικης γυμναστικης, κολυμβητηριου, κτλ) σκέφτομαι οτι καλο είναι να μαθαίνει απο νωρίς τα δικαιώματα του και πως να προστατεύει τον εαυτό του!


Ενα βιβλιο που διαβάζω συχνα στη μεγάλη μου κόρη και το προτείνω, είναι της συγγραφέως Ρένα Ρωσση-Ζαιρη, των εκδόσεων Ψυχογιός, "Η Ντανιέλα λέει ΟΧΙ".
Το βιβλιο αυτό το βρήκα ψάχνοντας για το συγκεκριμενο θέμα σε γνωστό βιβλιοπωλείο, αλλά το συνάντησα και στο blog Mia Mama sta Xena
"Πρόκειται για μια μικρή κουνελιτσα που αγαπάει πολυ το θειο της τον Κανελο, τον αδερφό της μαμάς της. Μια μερα όμως ζωγραφίζει κόκκινες βούλες στο προσωπο της και λέει σε ολους οτι έχει ιλαρα. Το κανει γιατί δεν θέλει να δει τον θειο Κανελο επειδή τη γαργαλαει. Της Ντανιελας δεν της αρέσει καθόλου το γαργαλητο, σε αντιθέση με τον αδερφό της που το λατρευει!


Όμως φοβάται οτι αν πει στο θειο Κανελο οτι δεν θέλει να τη γαργαλαει μετα εκείνος δεν θα την αγαπάει. Έτσι η μαμα της της μαθαίνει οτι το σωμα της της ανήκει και δεν επιτρέπεται κανεις να της κάνει οτιδήποτε δεν της αρέσει! 
Ο Θειος Κανελος, που την αγαπάει πολυ, χαίρεται που τελικά η Ντανιέλα του λέει οτι δεν της αρέσει να την γαργαλαει και φυσικά εξακολουθεί να την αγαπάει πολυ!


Όπως συμβουλεύει το βιβλιο στο τέλος: "..Το παιδι απο μικρή ηλικία πρεπει να μαθει πως το σωμα του του ανήκει."
"... Οι γονεις πρεπει να μιλήσουν στο παιδι για τα "καλά" και τα "άσχημα" αγγιγματα και να ενθαρρύνουν το παιδι να λέει ΟΧΙ όταν το αγγίζουν και αισθάνεται δυσάρεστα."
"...Το μηνυμα είναι: Το σωμα σου σου ανήκει και κανένας δεν έχει δικαίωμα να σε αγγίζει αν δεν το θέλεις. Γαργαλητο, σπρώξιμο, αγγιγματα, χαιδεματα, τσιμπήματα στο μάγουλο, κτλ, πρεπει να το λες εαν δεν σου αρέσουν."
Θεωρω οτι ειναι ενα πολυ ευαίσθητο θέμα που το βιβλιο το προσεγγίζει αρκετά σωστα. Α, επίσης το βιβλιο αναγράφει οτι αφορα σε παιδάκια 4 ετων και άνω αλλά εγώ το διαβάζω στην κόρη μου απο όταν θεώρησα οτι καταλαβαίνει καλα τι της λέω, περιπου μετα τα 3 της χρόνια!
Καλημέρα!

36 σχόλια:

  1. Και πολύ καλά κάνεις Σωτηρία!! Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ευχαριστώ! Είναι πολυ σημαντικό για εμένα να μην πληγώνονται οι ευαίσθητες ψυχουλες των παιδιων μας με κανέναν τροπο! Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πολύ ευαίσθητο το θέμα που αγγίζει το βιβλίο.
    Υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι για τα παιδάκια ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες, που είναι καλό οι μανούλες να το συζητούν μαζί τους και να τα ενημερώνουν με τον σωστό τρόπο, από την στιγμή φυσικά που αυτά μπορούν να το καταλάβουν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπαρχει τετοιο βιβλιο? γιατι και εγω εδω και ενα μηνα εχω ξεκινησει σε συνδυασμο με τον παιδικο της μικρης τη συζητηση αυτη. θα το παρω φυσικα. Σε ευχαριστω Σωτηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ Ζήνα! Με αφορμή τον παιδικό, αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες μας ξεκίνησα κι εγώ να της μιλάω. Φιλιααα

      Διαγραφή
  5. Πολυ καλή ιδεα να περασει κανεις τετοιου είδους μηνύματα σε ενα παιδί μέσα απο την ιστορία ενός βιβλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ! Τα βιβλια μας βοηθουν και μας καθοδηγούν ώστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για πολλα θέματα! Φιλια

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλά έκανες και έγραψες για το βιβλίο αυτό. Χαίρομαι που το έμαθα γιατί και εγώ προβληματίζομαι με το γεγονός.Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία. Τα φιλιά μου
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ Νικη! Πραγματικα με όλα όσα ακουω καθημερινά τριγύρω σκέφτομαι πως θέλω η κόρη μου να ξέρει να προφυλαχτει και να έχει τα ματάκια της ανοιχτα άλλα χωρίς να την τρομαξω κα να της δημιουργήσω φοβιες! Φιλιααα

      Διαγραφή
  7. Πολλά συγχαρητήρια, πάντα μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά να ασχολούνται από πολύ μικρά με τα βιβλία. Εύγε Σωτηρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ Χριστίνα μου! Τα βιβλια κανουν πολυ καλό στα παιδια! Τα "ταξιδεύουν" , εξαπτουν την φαντασία τους, βελτιώνουν την ομιλία τους και τους περνουν μηνύματα! Πολλά φιλιαααα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Σωτηρία!! Το βρίσκω τέλειο ως δώρο γιατί και στην οικογένεια έχουμε μικρά αλλά και φίλοι που έχουν παιδιά, οπότε είναι ότι πρέπει για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που θέλει σωστό χειρισμό προκειμένου να καταλάβουν τα παιδιά!! Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελεάνα μου! Είναι ακριβως όπως τα λες, σοβαρό θέμα που πρεπει να χειριστούμε με τροπο! Πολλά φιλια! Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  9. Η μαμά μου, μου διάβαζε μικρή κομμάτια από μυθιστορήματα... και τα θυμάμαι ακόμα...μου φαίνετε απίστευτο τις αναμνήσεις έχω από τότε. Πολύ όμορφη ανάρτηση Σωτηρία. Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ! Μακάρι οι κόρες μου να έχουν ομορφες αναμνήσεις σαν τις δικές σου απο τα τοσα βιβλια που διαβάζουμε! Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλιααα!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο βιβλίο Σωτηρία, θα το πάρω κι εγώ για τη μικρή μου! Είναι σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά ότι το σώμα τους ανήκει μέσα από ένα παραμύθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολυ χρησιμο Ελυθερία να ξέρουν κάποια πραγματα απο μικρά και να τα μάθουν με ομορφο τροπο! Πόλλα φιλιααα!

      Διαγραφή
  11. Ένα θέμα που με αγχώνει τόσο πολύ… που όσο και να το συζητήσω με τα παιδιά ποτέ δεν θα είμαι ήσυχη ότι το κατάλαβαν…
    Το βιβλίο δεν το ήξερα. θα το ψάξω. Ευχαριστούμε για την πρόταση, είναι πολύτιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ την ίδια αγωνία αισθάνομαι και προσπαθώ να κάνω οτι καλυτερο μπορω για να τα προστατευσω! Σε ευχαριστώ! Φιλια

      Διαγραφή
  12. Πρέπει να μαθουμε στο παιδι να λέει οχι.. ακριβως.. για το δικό του το καλό και να τα έχουμε πάντα κάτω υπό την προστασία μας..
    να είσαι καλά και να περνάς ακομα καλύτερα... φιλακιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. That's lovely! I love books for children!
    All my best
    Elisabeth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωτηρία μου πολύ καλή η πρότασή σου!! Εννοείται ότι είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πολύ!! Θα το αγοράσω σίγουρα!! Ευχαριστούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνα σε καταλαβαίνω απόλυτα! Νομιζω οτι όλες οι μανουλες έχουμε τέτοιου ειδους ανησυχίες! Πολλά φιλιααα!

      Διαγραφή
  15. Πολύ ωραίο βιβλίο. Γενικά αυτη η σειρά έχει πολλά ωραία και διδακτικά βιβλία. Το έχω διαβάσει πολλές φορές στους μαθητές μου.
    Ενα άλλο σχετικό με το θέμα ειναι και το βιβλίο "Ξέρω να λέω ΟΧΙ " απο τις εκδόσεις Πατάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ! Τέτοιου ειδους βιβλια με ενδιαφέρουν γιατί με βοηθούν να μιλήσω για κάποια πραγματα στην κόρη μου με το σωστο τροπο! Επίσης ίσως σε ενδιαφέρει "ο κανόνας του εσωρουχου" που έχω σκόπο να αναφέρω σε μελλοντική ανάρτηση!

      Διαγραφή
  16. Πολυ χρησιμο βιβλιο!!! Ερχομαι.απο.τον καφε!!! Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας βοηθάει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για σχετικά θέματα! Φιλιάαα

      Διαγραφή
  17. Πολύ πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο αυτό Σωτηρία! Νομίζω και η Δώρα τώρα που κλείνει τα 3 μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα! Ήδη ξέρει όταν κάτι δεν της αρέσει να το λέει. Παράδειγμα αν κάνει κάτι κι εγώ γελάσω ενώ εκείνη δεν το θεωρεί αστείο μου λέει πάντα "σταμάτα να γελάς, δεν είναι αστείο"! Εκτός του ότι είναι αστείο να μου κάνει παρατήρηση εγώ πολύ το χαίρομαι γιατί ξέρει να ζητάει αυτό που θέλει ή που δεν θέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Μάρθα μου που την έχεις μάθει να λέει τι θέλει και τι δεν θέλει! Δείχνει ότι ένα παιδί που έχει αυτονομία και θάρρος! Την ίδια έκφραση χρησιμοποιεί και η δική μου! Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  18. πολύ ευαίσθητο θέμα που όλους τους γονείς απασχολεί πως θα μάθουμε τα παιδιά μας να λένε όχι σε κάτι που τα δυσαρεστεί και να μην καταπιέζονται φοβούμενα τι θα σκεφτεί ο άλλος.θα το αγοράσω οπωσδήποτε΄σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ που με επισκέφθηκες! Σίγουρα απασχολεί όλους τους γονείς και σίγουρα όλοι προσπαθούμε να τους μάθουμε πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Φιλιααα

      Διαγραφή
  19. Ακούγεται ενδιαφέρον το βιβλίο σου και βέβαια πρέπει τα μικρά παιδιά να μάθουν ότι το σώμα τους τους ανείκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή