Summer time in Tzia

Σήμερα θα σας ξεναγήσω στην όμορφη Τζια όπου τα τελευταία 12-13 χρόνια περνάμε κάμποσες ημέρες κάθε καλοκαίρι!
Πρόκειται για μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησάκι που συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο με το πέτρινο στοιχείο με τρόπο ιδιαίτερο και αρμονικό! Οφείλει το σημερινό της όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά. Η Κέα ή Τζιά λοιπόν έχει πολλές μικρές και όμορφες παραλίες με πιο γνωστές το Σπαθί, τον Οτζιά , το Γιαλισκάρι, τις Ποίσσες και τον Κούνδουρο που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. 
Εμείς προτιμάμε τον Κούνδουρο γιατί εκεί μένουμε! 

Θέα από τη βεράντα
Θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα τελευταία χρόνια δε, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».
Αντοχές να έχετε.... και πεζοπορώντας φτάνετε σε απίστευτες παραλίες!

Παραλία Κούνδουρου
Η Γιορτή Παραμυθιών είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές  και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι  στην Κέα από το 2003. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί διακεκριμένοι αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Κατά την γνώμη μου απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού αλλά και μεγάλους.


Ατενίζοντας το Αιγαίο
Η μουσική και το τραγούδι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή των Τζιωτών. Υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί οργανοπαίχτες, οι οποίοι διασκεδάζουν τον κόσμο με μουσική, τραγούδι και χορό σε πανηγύρια και εκδηλώσεις.
Πετύχαμε στη χώρα Τζιώτικο γλέντι και οι μικρές μου κατενθουσιάστηκαν!

Τα θαλάσσια σπορ στο νησί είναι πολύ διαδεδομένα και must!

Θέα από τη βεράντα


Η Ιουλίδα-χώρα
Τα αξιοθέατα της Τζιάς είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της.
Στην Ιουλίδα, τη χώρα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας.

Στη χώρα


Παίζοντας στην υπαίθρια σκακιέρα


Η Ακρόπολη της Τζια
Η Τζιά είναι επίσης γνωστή για τον περίφημο λέοντα! Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας.

Ηλιοβασίλεμα στην Ιουλίδα
Μεγάλο πλεονέκτημα η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, περίπου 1 ώρα έως το Λαύριο και άλλη 1 ώρα με το πλοίο).
Αυτά για την ώρα!
Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Πηγή πληροφοριών: εδώ και εδώ.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή των εικόνων και του κειμένου  χωρίς άδεια)

Ετικέτες ,