Η Ντανιέλα λέει ΟΧΙ!

Ίσως με πείτε υπερβολική ίσως και όχι, άλλα απο τη στιγμή που ο κύκλος των ανθρώπων που περιβάλλουν το παιδι ανοίγει και παύει να είναι υπο τις οικογενειακές προστατευτικές φτερούγες (λόγω παιδικού σταθμου, ρυθμικης γυμναστικης, κολυμβητηριου, κτλ) σκέφτομαι οτι καλο είναι να μαθαίνει απο νωρίς τα δικαιώματα του και πως να προστατεύει τον εαυτό του!


Ενα βιβλιο που διαβάζω συχνα στη μεγάλη μου κόρη και το προτείνω, είναι της συγγραφέως Ρένα Ρωσση-Ζαιρη, των εκδόσεων Ψυχογιός, "Η Ντανιέλα λέει ΟΧΙ".
Το βιβλιο αυτό το βρήκα ψάχνοντας για το συγκεκριμενο θέμα σε γνωστό βιβλιοπωλείο, αλλά το συνάντησα και στο blog Mia Mama sta Xena
"Πρόκειται για μια μικρή κουνελιτσα που αγαπάει πολυ το θειο της τον Κανελο, τον αδερφό της μαμάς της. Μια μερα όμως ζωγραφίζει κόκκινες βούλες στο προσωπο της και λέει σε ολους οτι έχει ιλαρα. Το κανει γιατί δεν θέλει να δει τον θειο Κανελο επειδή τη γαργαλαει. Της Ντανιελας δεν της αρέσει καθόλου το γαργαλητο, σε αντιθέση με τον αδερφό της που το λατρευει!


Όμως φοβάται οτι αν πει στο θειο Κανελο οτι δεν θέλει να τη γαργαλαει μετα εκείνος δεν θα την αγαπάει. Έτσι η μαμα της της μαθαίνει οτι το σωμα της της ανήκει και δεν επιτρέπεται κανεις να της κάνει οτιδήποτε δεν της αρέσει! 
Ο Θειος Κανελος, που την αγαπάει πολυ, χαίρεται που τελικά η Ντανιέλα του λέει οτι δεν της αρέσει να την γαργαλαει και φυσικά εξακολουθεί να την αγαπάει πολυ!


Όπως συμβουλεύει το βιβλιο στο τέλος: "..Το παιδι απο μικρή ηλικία πρεπει να μαθει πως το σωμα του του ανήκει."
"... Οι γονεις πρεπει να μιλήσουν στο παιδι για τα "καλά" και τα "άσχημα" αγγιγματα και να ενθαρρύνουν το παιδι να λέει ΟΧΙ όταν το αγγίζουν και αισθάνεται δυσάρεστα."
"...Το μηνυμα είναι: Το σωμα σου σου ανήκει και κανένας δεν έχει δικαίωμα να σε αγγίζει αν δεν το θέλεις. Γαργαλητο, σπρώξιμο, αγγιγματα, χαιδεματα, τσιμπήματα στο μάγουλο, κτλ, πρεπει να το λες εαν δεν σου αρέσουν."
Θεωρω οτι ειναι ενα πολυ ευαίσθητο θέμα που το βιβλιο το προσεγγίζει αρκετά σωστα. Α, επίσης το βιβλιο αναγράφει οτι αφορα σε παιδάκια 4 ετων και άνω αλλά εγώ το διαβάζω στην κόρη μου απο όταν θεώρησα οτι καταλαβαίνει καλα τι της λέω, περιπου μετα τα 3 της χρόνια!
Καλημέρα!

Ετικέτες